Het nieuwe Terra-Cotta park Thanh Hà

Op een paar km van Hoi An, het eeuwenoude stadje dat op de Unesco Wereld erfgoedlijst staat, vindt men Thanh Hà, een typisch pottenbakkersdorpje. Het is geen nagebouwd historisch open museum waar acteurs van 9:00 tot 17:00 laten zien hoe het vroeger geweest zou kunnen zijn. De families die er wonen, wonen er al generaties en de ambachtskunsten worden van vader op zoon of dochter overgedragen.

Uiteraard worden ze niet allemaal pottenbakker. Nguyen Van Nguyen, een van de dorpelingen, volgde een opleiding tot architect en deed goede zaken in HCMC: NhaViet Hij besloot om samen met zijn familie en andere vrienden een museum te bouwen om zijn geboortedorp meer mogelijkheden te geven in de toekomst. Dit ter voorkoming dat het zich eenzijdig zou ontwikkelen tot een toeristische trekpleister waar alleen populaire prularia gemaakt worden. Met het museum bouwt hij een brug vanuit de geschiedenis naar de toekomst met alle aandacht voor het prachtige beroep van pottenbakker.



Het dorp zelf is, volgens de legende, honderden jaren geleden ontstaan toen een aantal schepen uit het noordelijker gelegen Thanh Hoa in een hevige storm terecht kwamen en beschutting zochten in Con Dong, een van de 13 Thanh Hà gehuchten. De ligging, op een kruispunt van de rivier en de weg naar Hoi An, een paar km verder, bleek een uitgelezen plek te zijn met veel toekomst mogelijkheden. De door de rivier aangevoerde klei bleek uitstekend te gebruiken voor terra cotta producten. En Hoi An, toen nog Faifo genoemd, was in die tijd een van de belangrijkste havens van Vietnam, ook de schepen van de VOC deden het zo'n 400 jaar geleden aan.



De pottenbakkers nederzetting in Thanh Hà had uitstekende klandizie in Hoi An. Tot en met de prachtige dakpannen kwamen er vandaan. Die pannen zie je ook nog in het dorpje zelf alhoewel ze er vanwege milieutechnische redenen niet meer gebakken mogen worden.

Interessant is dat men in de keramiek heel verschillende invloeden terugvindt. Het is een vermenging van de cultuur uit het Noorden die de gestrande zeevaarders meebrachten, met de oude plaatselijke Sa Huynh cultuur en de latere Champa Cultuur.

Ook de architectuur van het museum vindt haar inspiratie vanuit deze traditie. Van bovenaf gezien is de draaischijf onmiskenbaar aanwezig. De twee grote gebouwen zijn gestileerde vormen van de twee belangrijkste ovens: de updraft en de upface oven. In het museum maakt u niet alleen kennis met de producten en technieken van het dorp, ook andere terra- cotta centra uit Vietnam presenteren zich er en er zijn voortdurend wisseltentoonstelling. Achter het museum is er ook een oven gebouwd en kunnen bezoekers zelf met klei en water aan de slag.

Vanuit het museum kom je dan in het dorp terecht waar men de ambachtslieden aan het werk kan zien. Het is ook een mooi oud authentiek dorp. Op onderstaand kort filmpje kunt u zien hoe twee vrouwen perfect samenwerken in een continue productie proces.



Het museum gaat open in december 2014, meer informatie vind je op hun website.