Een BBQ die je in Saigon zeker moet aandoen.

Grillen is een van de favoriete manieren kooktechnieken in Vietnam . Vooral tijdens het regenseizoen zo tussen april en september Het is zo'n fijn gevoel om met een groep vrienden rond een rokende houtskool grill te genieten van het warme en aromatische eten terwijl het buiten een beetje koud aanvoelt. Er zijn veel verschillende soorten gegrilde gerechten die je zeker moet uitproberen zoals maïskolven, aubergines , kip , vis , varkensvlees, rundvlees ... Vandaar dat je zoveel BBQ restaurants kunt vinden in Saigon. Je kunt er zelfs gevlekte geelbruine rat met een zilvergrijze buik en korte staart die in de rijst- velden leeft eten en voor wie dat exotisch vindt en het nog niet wist, als er in Vlaanderen 'Waterkonijn' op het menu staat, dan is dat ook gewoon muskusrat.

Op weg naar Luong Son Quan - Bo Tung Xeo (31 Ly Tu Trong , District 1 , Ho Chi Minh City, Vietnam ) horen we al vanop een afstand het geproost "Một Hai Ba Vô" ( Een Twee Drie Proost) en ruiken we al geur van de verschillende gerechten die op houtskool gegrild worden. Reden om er wat vaart achter te zetten om te gaan genieten van de in Vietnamese stijl gegrilde ribben en andere heerlijkheden. En dan zul je ons ook horen, terwijl we onze flesjes Saigonbier tegen elkaar aan laten klinken "Một Hai Ba Vô". De manager begroet ons hartelijk met een vrolijke hallo en welkom. Een Engels sprekend ober begeleidt ons naar onze tafel. Het rumoer van de voortdurend klinken met flesjes bier wordt steeds luider en de geur van gegrilde gerechten in de lucht sterker, we kijken ernaar uit om er zelf van te genieten. De tafelkleden hebben allemaal brandvlekken van de stukjes brandend houtskool die er op zijn gevallen en van onvoorzichtige rokers hun sigaretten.

De ober brengt ons de menukaarten en we kunnen niet alleen kiezen uit varkensribbetjes, rundvlees, rijst en noodle gerechten maar ook uit een meer exotisch aanbod zoals gefrituurde schorpioenen en krokodillenvlees. We bestellen varkensribbetjes en rundvlees om aan tafel te grillen. De ober brengt houtskoolgrills naar onze tafel , samen met Saigon bier , en al snel is onze tafel opgenomen in de "Một Hai Ba Vô" toast en helpen wij mee de lucht te vullen met de geur van gegrild vlees. De ribbetjes zijn gemarineerd in een Vietnamese saus met citroengras, honing en zout ... dat geeft een zeer speciale smaak. Het vlees is gemarineerd in Worcestershire saus met knoflook, iets waar we gek op zijn. Als snel horen we het gesis van de ribben en het rundvlees op de grills en terwijl de meisjes zich met het vlees bezighouden zijn de jongens al volop aan het klinken en drinken "Một Hai Ba Vô" .

Het is erg druk, maar de service is nog steeds vlot en we krijgen ook wat we besteld hebben. De obers zijn altijd vrolijk en behulpzaam, altijd bereid je te helpen met het grillen als het nodig is. De meeste klanten zijn uit de omgeving, maar er zijn nogal wat toeristen en expats die komen genieten van de nacht. De mensen om ons heen zijn allemaal aardig en klaar om nieuwe vrienden te maken, ze begroeten ons met een enthousiast "Một Hai Ba Vô". We groeten vrolijk terug en hebben weer nieuwe vrienden gemaakt. In Vietnam zijn de mensen erg vriendelijk en is het makkelijk om nieuwe vrienden te maken Als de rekening komt valt die heel erg mee, onze nieuwe vrienden zwaaien ons uit met een "Một Hai Ba Vô" en personeel en de manager bedanken ons heel vriendelijk met een grote smile en "tot de volgende keer!".

Het is iets wat je zeker moet doen als je in Saigon bent. En er zijn heel veel barbecues in Saigon. Luong Son Quan is wel de beroemdste. Het eten is er heel lekker en de service is er snel en vriendelijk. En het bier is er altijd koud, dus je hoeft geen zorgen te maken of ze wel ijs hebben om lauw bier drinkbaar te maken...

Nguyen Thuy Quynh