Vietnamese muziek

In 2012 bezocht Tran Phuong Trinh Nederland, de redactie van het Amersfoortse radioprogramma Encanta nodigde haar uit om wat te komen vertellen over Vietnam en de Vietnamese muziek. Het interview was half in het Engels, half in het Nederlands, hieronder een samenvatting. Maar het hele programma, inclusief de typische en prachtige muziek kunt u beluisteren op You Tube. De uitzending begon trouwens met een oud kinderliedje dat Trinh live zong.

Trinh

.

Vietnam heeft een meer dan 4.000 jaar oude geschiedenis, wanneer je het land bezoekt vind je heel veel terug van deze geschiedenis. Het is een lang land in de vorm van een S, het ligt tussen bergketens en de zee. Het heeft een kustlijn van bijna 3500 km en in het midden is het amper 50 km breed. In het noorden ligt hoofdstad Ha Noi aan de Rode Rivier, in het zuiden hebben we de grootste stad van het land, Ho Chi Minh Stad ook bekend als Saigon en die ligt aan de Mekong rivier. In het midden Hue met het oude koninklijk paleis , gelegen aan de Parfum Rivier. Vietnam heeft heel veel prachtige natuur en er leven allerlei soorten dieren in het wild waaronder tijgers en olifanten. Verschillende delen van het land zijn erkend als Werelderfgoed. Er leven 54 verschillende etnische groepen maar 90 % van de mensen spreken Vietnamees. Maar het accent in het noorden, het zuiden en het midden is anders. Vietnam is door allerlei landen bezet geweest, en die hebben allemaal wel iets achtergelaten: de Fransen het stokbrood en de Chinezen heel veel woorden zoals u al bij de eerste muzieksoort zullen merken. We beginnen namelijk in het Noorden en wel met de:

Ca Tru

.Ca tru zangeres Pham Thi Hue met de Dan Dag , een uniek gevormde luit .

Ca tru
In het Chinees betekent 'Tru' 'Kaart', 'Ca' betekent lied in het Vietnamees, vandaar de naam Ca Tru . Het verwijst naar de bamboe 'Tally- kaarten' die mannen in het verleden kochten als ze Ca Tru gelegenheden bezochten. Daar gingen ze naartoe om vermaakt te worden door de getalenteerde jonge vrouwen, die niet alleen zongen, maar met hun kennis van poëzie en andere kunsten waren het uitstekende gesprekspartners, ze zorgden ook voor voedsel en drank. De Tally-kaarten werden dan gegeven bij wijze van waardering voor de prestaties.

cheo=

Cheo
Cheo , wordt beschouwd als de oudste muziek in Noord -Vietnam. Men vermoed dat het ontstaan is in de 11e eeuw en heeft zijn wortels in de dorpsfeesten in de Rode Rivier Delta . Het zijn gezongen verhalen gebaseerd op legendes, poëzie , geschiedenis of gewoon het dagelijkse leven. Het gezegde is dat "Wanneer er verhalen zijn, is er Cheo ".

Enkele bijzondere instrumenten
Het volgende muziekstuk is een wiegelied dat gespeeld wordt op de DAN BAU, een heel uniek traditioneel Vietnamees monochord.

dan bau dan nhi

Een ander mooi instrument is de DAN NHI, de Vietnamese twee-snarige viool, deze heeft een lange steel en een redelijk kleine klankkast. De gebogen strijkstok zit vast, gehouden in de voorkant van de speler als een kleine cello en gespeeld met een boog. Dan Nhi omvat een buisvormig lichaam gemaakt van hard hout met slang of python huid over het ene uiteinde en een brug. De hals van de Dan Nhi heeft geen frets en wordt gestreken met een gebogen strijkstok. Er zijn ook dubbele Dan Nhi's, twee van deze violen onder elkaar op een zelfde hele lange stok.

Quang

.

U hoort hier Ngo Quang Hóng, hij speelt traditionele Koninklijke muziek van Hue.
Quang studeerde een tijdje compositie aan het conservatorium te Amsterdam en was ook te gast in het Vpro- programmaVrije Geluiden u kunt hier heel goed zien hoe de Dan Nhi gespeelt wordt.

Ook het volgende instrument is heel bijzonder: de KLONG PUT .

Klong put

Klong put

Dit bamboe instrument was bedoeld voor vrouwen, het wordt gespeeld door etnische groepen in de Centrale Hooglanden, zoals de Xo Dang , Ba Na , Gia Rai , Hre , etc.
De Klong put bestaat uit een set van 2 tot 12 bamboekokertjes. Deze worden horizontaal gelegd en de speelster klapt in haar handen en slaat zo lucht in de buizen, de korte pijpjes geven een hoge toon, hoe langer ze zijn hoe lager de toon. De godin 'Moeder Rice' woont in het instrument en door het te bespelen zal de rijstoogst goed zijn. Het wordt uitsluitend bespeeld door vrouwen, op de velden en tijdens speciale feesten zoals bij het eten van de nieuwe rijst, bij het verwelkomen van het nieuwe jaar , enz. Er worden ook concerten gegeven door professionele muziekanten.

trad.music

Cai Luong
Ook het zuiden heeft een heel eigen muzieksoort: de Cai Luong. Een soort van moderne volks opera, een combinatie van Zuid-Vietnamese volksliederen, Chinees klassiek theater, modern gesproken drama en sterk be‹nvloed door de westerse opera. Cai Luong is ontstaan in de vroege 20e eeuw en bloeide enorm op in de periode rond 1930 als theater voor de middenklasse van de Franse kolonisten. De manier van zingen, het Vong Co, is wel heel bijzonder, dat geldt ook voor het orkest zeker sinds de elktrische gitaar haar intrede deed. Een heel belangrijk instrument is de Dan Tranh.

dan tranh

. de Dan Tranh

Vroeger en op oude opnames hoor je daarnaast de Dan Nguyet. Deze laatste wordt nog steeds bespeeld, maar de speciaal voor Cai Luong verbouwde elektrische gitaar heeft wel de belangrijkste plaats gekregen. In Cai Luong theaters hoor je die er, dank zij de versterkers, ook bovenuit. Meestal staat de muziek er trouwens veel te hard.

dan nguyet guitar

Een Cai Luong voorstelling heeft net als de klassiek opera muziek, zang en dans. Alhoewel dans vaak ontbreekt in de moderne Cai Luong, die is meer te vergelijken is met een soapserie, het zijn verhalen gebaseerd op de moderne Vietnamese samenleving. De plots verwijzen naar romantische liefdesverhalen vermengd met familiale of sociale relaties. Het andere meer klassieke type doet vaak heel erg aan de Chinese opera denken, veel klassiek drama en wapen gekletter. Cai Luong heeft nog steeds veel trouwe luisteraars. Maar de populariteit is voor een deel ook tanende. U hoort eerst een oudere opname met zelfs een klarinet erin, vervolgens een opname waar u heel duidelijk de elektrische gitaar kunt horen.

C L C L C L .

Populaire Muziek in Vietnam
Jongeren luisteren deels naar Westerse, deels naar Vietnamese muziek. Lady Gaga en Justin Bieber zijn er net zo populair als elders. Een van de meest bekende singer / songwriters is Trinh Cong Son, heeft hij inspireerde een hele nieuwe generatie van de Vietnamese zangers, en niet alleen zangers.

TCS & KL

hier kun je hem zien samen met Khanh Ly, ze was zijn favoriete zanger en is ook heel erg populair in Vietnam. .

Dit is een van zijn mooiste liedjes, uitgevoerd door Khanh Ly
"Elke dag kies ik iets moois om van te genieten"
Het eindigt heel mooi met
"Ik weet ineens waarom ik leef
Omdat mijn land een hart nodig heeft"

Tran Phuong Trinh