India
Tandoori Kip
1,5
kg kipfilet (of andere kipdelen, ontveld)
1,5 tl zout
1
sappige citroen, uitgeperst
3 el gele food colour
0,5 - 1,5
el rode foodcolour
0,5 liter volle yoghurt
0,5 ui, gesnipperd
1 teen knoflook
stukje gember
van 2 cm, geschild en in stukjes
0,5 groene spaanse
peper (lombok)
in stukjes gesneden
3 tl garam masala (kant en klaar in toko,
lekkerst zelf gemaakt, recept volgt)
1. Snijd de filetjes in 2 stukjes (of een dubbele in 4)
2. Maak 2 diepe kerven in de "buitenzijde" van de stukjes, besprenkel deze zijde met de helft van het zout en driekwart van het citroensap, wrijf het goed in de kerven. De rest van zout en sap aan de andere kant wrijven.
3. Laat 20 minuten rusten, maak intussen marinade.
4.
Verwerk de marinade-ingrediënten in keukenmachine of met
staafmixer tot gladde pasta, giet mengsel door zeef in kom, goed
doordrukken.
5. De originele rode kleur van tandoori kip
wordt verkregen door kleurstof. Het is niet verplicht, voegt aan de
smaak niets toe, maar staat wel specta!
6.
Meng de rode en gele kleurstof, breng het aan met een kwastje op de
kip. Leg de kipstukjes met resten sap, vocht en kleurstof in de
marinade, goed mengen, zorg dat de marinade goed in de kerven zit.
Schaal afdekken en 6-24 uur in de koelkast zetten, hoe langer hoe
beter.
7. Verwarm de oven voor op de hoogste stand, neem de
kipstukken uit de marinade, schud er zoveel mogelijk marinade af en
leg de stukken op een rooster, liefst met druiprek, er komt erg veel
vocht vrij.
8. Bak kipfilet bij 275 graden 15-20 minuten, drumsticks e.d. 20-25 minuten, tot ze net gaar zijn.
9.
Heet serveren met partjes citroen of limoen.
10. De
overgebleven marinade kun je invriezen en nog één maal
gebruiken.