Nederland

Wortelstamppot met rookworst

Ingrediënten:
wortels (2 à 3 per persoon, afhankelijk van de grootte)
aardappelen (2 keer het gewicht van de wortels)
uien (1 à 2 per persoon)
boter
melk
rookworst
zout

Bereiding:
1. Schil de aardappelen en gooi ze gelijk in een pan met water om te voorkomen dat ze bruin worden.

2. Was de aardappelen en snijd ze in gelijke delen zodat ze gelijkmatig gaar worden. Vul de pan met een bodempje schoon water. Voeg eventueel wat zout toe.

3. Was de wortels. Als ze erg vies zijn schraap je ze schoon.

4. De wortels moeten in stukjes gesneden worden. Dat doe je als volgt. Pak een wortel beet en snijd deze kruislings een behoorlijk eind in.

5. Zet het mes bovenin de wortel en draai dan de wortel langzaam rond. Als je dit boven de pan met aardappels doet mag je punt 6 overslaan.

6. Leg de stukjes wortel boven op de aardappels.

7. Pel de uien en snijd ze in stukjes.

8. Voeg de uien toe aan de pan met aardappels en wortels. Zet de pan op het vuur en breng aan de kook. Zachtjes een minuutje of 20 laten koken tot de aardappels gaar zijn (even prikken).

9. Verwarm ondertussen de rookworst in een pan met warm water (minuutje of 10 of volgens de gebruiksaanwijzing op de eventueel aanwezige verpakking).

10. Warm wat melk op zonder deze te koken. Met deze melk maken we de stamppot straks lekker romig dus je moet zelf maar even inschatten hoeveel melk je neemt.

11. Snijd een lekker plak boter af. Ook deze gaat straks door de stamppot dus neem zoveel je wilt.

12. Haal als de aardappels gaar zijn de pan van het vuur en schenk overtallig water af. Doe de boter erbij en een scheutje melk... En dan... Snel naar punt 13...

13. Stampen! Net zolang als je zelf wilt! Voeg melk toe totdat de hutspot de smeuïgheid bereikt die jij wil hebben. Breng eventueel nog verder op smaak met wat zout (maar als je lekkere wortels hebt weten te scoren is dat waarschijnlijk nergens voor nodig)