Vietnam

Pho

Ingrediënten  (voor 99 personen)

2 groepen:

Eerst dat wat de hele tijd meetrekt in de soep, dan dat wat op het laatste moment wordt toegevoegd.

Groep 1:

·        soepvlees,bv runderkrab, ossestaart, klapstuk, mergpijp

·        Dan een heleboel sjalotjes en een paar stukjes gember (dit even laten blakeren in een droge wok).

·        Specerijen: steranijs, kruidnagelen, korianderzaad, kaneelstokje (niks moet, alles mag). Voor de liefhebbers evt een chilipepertje.

·        Vervolgens wat groente voor de smaak: paar wortels, rettich, courgette, neem maar wat.

Groep 2:

·        vlees dat rauw in plakjes in de soep wordt gedaan en dan gaart, neem bv rosbief.

·        Verder rijstnoedels (brede platte), die je -als ze gedroogd zijn- eerst even al dente kookt.

·        Dan de garnering: bosje verse koriander, bosje verse thaise basilicum, bosje verse munt (wederom, niks moet, alles mag!), tauge, witte ui, lente-ui, een straal limoensap, een straal chilisaus (voor de heethoofden), vissaus (vietnamees of thais) en suiker.

·        Hulpmiddelen
Enorme soeppan

·        thee-ei (handig om de specerijen in te doen, dan kan je onderweg ruiken en toevoegen/weghalen wanneer nodig);

·        theezeefje (om af te schuimen)

 

 

Voorbereiding:
Bedenk de dag van tevoren dat je pho wilt maken. Of, s ochtends heel vroeg. Want "langer dan 2 uur" is een understatement, voor een echt lekkere bouillon kan je beter een dag uittrekken.

 

Bereiden:
1. Pan water aan de kook brengen, soepvlees erin, sjalotten en gember erin, specerijen erin, groente erin en op minimaal vuurtje laten sudderen.

 

2.Pak een boek, ga strijken, ga naar de film, etc. etc. Vergeet niet af en toe te checken of er nog genoeg water in de pan zit! (voor een overnachting op het fornuis heb je echt heel veel water nodig).

 

3. Zet je afzuigkap aan, want eerst ruikt het lekker, maar na een halve dag ben je het zat en heb je geen zin meer in pho.

 

4. Aan het eind naar smaak vissaus (speelt de rol van zout) en 1-2 lepeltjes suiker toevoegen.