Samsa / Samosa



 *   2 KG TOMATEN, in vieren gesneden
 *   2 UIEN, gehakt
 *   2 TEENTJES KNOFLOOK, uitgeperst
 *   HANDJE BASILICUM
 *   1 DECILITER ROOM


 *   200 GRAM BLOEM
 *   1 EI
 *   500 GRAM SPINAZIE, gehakt
 *   1 UI, gehakt
 *   HANDJE VERSE KORIANDER, geknipt


.

Maak een deeg van meel, ei en 1 deciliter water en laat dit een half uur staan. Fruit ondertussen de ui 5 minuten; voeg de spinazie toe en bak nog 5 minuten; voeg nu de koriander toe en peper en zout naar smaak. Snijd het deeg in tien stukken en rol elk deel uit tot een kleine cirkel. Schep een lepel spinazie in het midden van de cirkels. Sluit nu de zijkanten van het deeg zodanig, dat en een driehoek ontstaat (foto). Bak de samsa's een half uur op 200 graden.
Mensen in Oezbekistan (eerlijk gezegd Oezbeekse vrouwen) zijn de beste deegmakers, die ik ooit gezien heb. De Oezbeekse keuken kent veel gerechten met deeg, gefrituurd, gekookt en gestoomd, en, zoals dit, in de oven gebakken.  Deze samsa's zijn gevuld met spinazie (in het Oezbeeks: "Kuk Somsa" of groene samsa), maar ze kunnen ook gevuld worden met pompoen of vlees. Een heleboel landen hebben eigenlijk een variant van samsa's. zoals in de keuken van India, Nepal en Bangladesh "samosa's" or Libanese "sambosik".