Hoe maak je Hutspot???

Schil de aardappelen, verwijder de pitten, snijd ze in vieren en was de aardappels

 

Snijd de kroontjes van de winterpenen en schrap ze of schil ze met een dunschiller.  

 

Snijd de penen in de lengte in dunne repen, ongeveer 1/2cm., en de repen daarna in stukjes, ongeveer 2 - 3 centimeter. 

 

Doe de aardappels en wortelen met de bouillon in een grote pan,  en laat ze met een deksel op de pan koken.

 

Zet een kookwekker op 20 minuten (of kijk op de klok).

 

Intussen:

Pel de uien, snipper ze grof en doe ze bij de peen en aardappelen in de pan. 

 

Zet de hittebron hoger tot alles weer goed kookt en laat de hutspot verder koken tot de aardappelen gaar zijn. Controleer dat als de wekker afgaat: Prik met een aardappelschilmesje in de aardappelen om te voelen of ze van binnen zacht zijn, kook zonodig nog wat langer.


Giet - als de aardappelen gaar zijn - overtollig kookvocht af en vang een beetje op als er straks geen melk gebruikt wordt. Let op: Laat de hutspot goed uitlekken anders wordt het zo meteen soep in plaats van stamppot!

 

Doe de witte bonen (als ze er zijn) in de pan en stamp de hutspot met de aardappelstamper door elkaar.

 

Zet de pan op een lage hittebron.

 

Roer eerst de boter door de hutspot en roer er daarna - als het nodig is -  nog wat melk of kookvocht door totdat de stamppot lekker zacht is. 

 

Warm de hutspot goed door en breng hem dan op smaak met peper en zout.